Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines
Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Witbuik Zonastrilde

NL: Witbuik Zonastrilde; W: Neochmia phaeton evangelinae; EN: whitebellied Crimson finch; D: Weissbauch Sonnen Amadine; F: Diamant Phaeton à ventre blanc

Beschrijving

Deze kleine schoonheden kunnen een jaar 5 oud worden en ze zijn al met 3 maanden "volwassen" te noemen. Ze broeden vaak al in hun eerst levensjaar.
De Witbuik Zonastrilde is net wat kleiner dan de Zwartbuik verder past de omschrijving van de Zwartbuik ook prima bij deze vogel.

Witbuik Zonastrildes zijn schitterende Prachtvinken, maar komen helaas maar zeer weinig in Europa voor. Het zijn slanke vogels (tot ongeveer 12 cm lang) met een opvallend verlengde staart, die ze net als staartmezen vaak schuin omhoog houden. Deze zonastrilde is grijs met rood maar een man op kleur is zelfs meer rood dan grijs.

De Crimson Finch, zoals de Engelstalige benaming luidt, leeft in het wild vaak in de buurt van water en leeft van graszaden, kriuidachtige planten, spinnen en insecten. Meestal worden deze plaatjes gezien in paren of in kleine groepjes.
Een opvallend feit: de Witbuiken zoeken vaak vers verbrande gebieden op, waar ze aan de randen gaan nestelen. Waarom ze dat doen is nog niet bekend.

De Witbuik Zonastrilde nestelt in groepen, maar wel ieder koppel een aparte palmboom of struik, die dan ook zeer fel verdedigd wordt. Daar bouwt hij van gras en wat bladeren een langwerpig horizontaal nest. De pop legt meestal 5 eitjes, het broeden gebeurt afwisselend door man en pop en de eitjes kunnen met 14 dagen uitkomen. Spinnen vormen een (kennelijk) onmisbaar deel van het menu als er jongen zijn. Spinnetjes en insecten plukken ze uit de bast van de palbomen.
De jongen blijven ongeveer drie weken in het nest en als ze uitvliegen verzamelen ze zich vaak groepjes.

Zonastrildes zijn beslist agressief te noemen, ze eisen een flink territorium en het gebeurt soms dat mannetjes de poppen zelfs doodjagen als er niet genoeg ruimte en beschutting is.
Ook andere vogelsoorten waar (wat) rood in zit hebben het zwaar te verduren. Wat gedrag betreft lijken ze wel wat op de Granaat Astrildes.

Tekst: Ton Koek


Standaardeisen


Witbuik Zonastrilde

Witbuik Zonastrilde Wildkleur Man

Klassenummer man: 10.004.005

Kop, keel en nek:
Bovenschedel en nek: Bruin, met een rode waas. Richting nek wordt het bruin minimaal lichter van kleur.
Masker: Rood.
Rug en vleugeltekening:
Rugdek, vleugeldekveren: Bruinachtig, rood gemêleerd. De vleugelpennen zijn voorzien van een bruine zoom. De bruine kleur is lichter dan van de zwartbuik zonastrilde.
Borst, buik, flanken en onderstaartdekveren: Rood, voorzien van de crème-witte buiktekening en witte stiptekening.
Onderstaartdekveren crème-wit.
Stuit en bovenstaartdekveren. Bruin. Bovenstaartdekveren rood.
Staart: Donkerbruin, met een rode buitenvlag.
Ogen: Pupil donkerbruin, een lichtere kleur is toegestaan. De iris oranjebruin. De ogen hebben een zeer smalle lichtbruine lidrand.
Snavel: Koraalrood. Aan de basis van de ondersnavel bevindt zich een witachtige rand.
Poten: Vleeskleurig.
Nagels: Vleeskleurig, met een oranjegrijze waas.

 


Witbuik Zonastrilde Wildkleur Pop

Klassenummer pop: 10.004.006

Kop, keel en nek:
Bovenschedel en nek: Bruin, met een rood waas, doorlopend tot in de nek. De bruine kleur is lichter dan van de zwartbuik zonastrilde.
Masker: Rood, iets matter dan de man.
Rug en vleugeltekening:
Rugdek, vleugeldekveren: Bruinachtig grijs, rood gemêleerd, iets sterker dan de man. De vleugelpennen zijn voorzien van een bruine zoom. De bruine kleur is lichter dan van de zwartbuik zonastrilde.
Borst, buik, flanken en onderstaartdekveren: Grauwbruin. Vanaf het rode masker voorzien van de crème witte buiktekening en witte stiptekening. Onderstaartdekveren crème wit.
Stuit en bovenstaartdekveren. Bruinachtig grijs, rood gemêleerd. Bovenstaartdekveren rood.
Staart: Donkerbruin, met een rode buitenvlag.
Ogen: Pupil donkerbruin, een lichtere kleur is toegestaan. De iris oranjebruin. De ogen hebben een zeer smalle lichtbruine lidrand.
Snavel: Koraalrood. Aan de basis van de ondersnavel bevindt zich een witachtige rand.
Poten: Vleeskleurig.
Nagels: Vleeskleurig, met een oranjegrijze waas.