Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines
Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Witborstrietvink

WITBORSTRIETVINK:

Lonchura pectoralis.

De witborstrietvink wijkt het meest af van het gangbare non/rietvinkenmodel. Door een vroege afscheiding en isolatie van de rietvinkenstamboom en de aanpassing aan een afwijkende biotoop heeft deze soort zich ontwikkeld tot een duidelijk afwijkende soort. De witborstrietvink is de enige lonchura waarbij geslachtsdimorfisme voorkomt.

WITBORSTRIETVINK, Lonchura pectoralis.

Algemeen:

Nederlands: Witborstrietvink.

Duits: Weissbrust-schilffink.

Engels: Pictorella mannikin.

Frans: Donacole à poitrine blanche.

Verspreidingsgebied: De Witborstrietvink is afkomstig van Noord Australië.

Ondersoorten: Van de Witborstrietvink worden geen ondersoorten beschreven.

Fysieke eigenschappen; Voor de fysieke standaard van de Witborstrietvink wordt verwezen naar het algemene hoofdstuk, Fysieke standaard van de Rietvinken en Nonnen. In aanvulling hierop geldt het onderstaande: Model; De Witborstrietvink wijkt het meest af van het gangbare non/rietvinkenmodel. Door een vroege afscheiding en isolatie van de rietvinkenstamboom en de aanpassing aan een afwijkend biotoop heeft deze soort zich ontwikkeld tot een duidelijk afwijkende soort. Het model is slanker dan van de overige rietvinken, met een wat langere snavel. De houding van de Witborstrietvink is niet zoals bij de overige rietvinken en nonnen, opgericht, maar meer horizontaal. De Witborstrietvink is de enige Lonchura waarbij geslachtsdimorfisme voorkomt.

Formaat: 11,5 cm.

Kleur en tekeningomschrijving Witborstrietvink, man en pop.

Wildkleur man:

Kleur:

Kop, keel en nek: Bovenschedel vanaf de snavelinplant tot in de nek grijs –beige. Het masker wordt gevormd door teugel, oorstreek, wangen en keelvlek en is zwart. Wangen en keel zijn regelmatig bezet met fijne witte stipjes, Dit masker is vanaf de snavel, over het oog heen tot aan de borst, afgetekend door een lichte roze - beige band. De afscheiding van de roze – beige band met het zwarte masker is scherp, de afscheiding met de grijs - beige schedel en nek is minder scherp

Zadel en onderrug: Grijsbruin

Vleugelpennen en vleugeldek: Donkerder grijsbruin. Alle vleugeldekveren bezitten een stip op het uiteinde van de veer. Deze vormen twee regelmatige rijen op het vleugeldek. Ook de armpennen bezitten een witte stip op het uiteinde van de veer.

Stuit, bovenstaartdekveren: Grijsbruin.

Staart: Gelijk van lengte, donker grijsbruin

Borst: Vanaf het zwarte masker tot een lijn, lopend van vleugelbocht tot vleugelbocht, is de borst wit met een minimale zwarte tekening. Deze kleur ontstaat doordat de grotendeels witte borstveren een zwarte basis hebben.

Buiken, flanken: De buik is, vanaf de witte borst tot aan de pootinplant,beige, met een diep roze waas.

Onderstaartdek en aars: Iets minder roze met een zwarte veerbases, De zwarte base is minimaal zichtbaar, waardoor een wat onregelmatige tekening zichtbaar is

Poten en nagels: Vleeskleurig, een lichtere kleur is toegestaan.

Snavel: Blauwgrijs.

Ogen/Pupil: Zwartbruin, een lichtere kleur is toegestaan.

Tekeningkleur:

Masker: Zwart

Wang en keel: Witte stiptekening

Afscheiding masker: Lichte roze –beige band.

Vleugeltekening: Witte stiptekening.

Borst tekening: Witte ondergrond met zwarte veerzomen.

Onderstaart tekening: Zwart.

Keurtechnische aanwijzingen: Witborstrietvink, Man en pop.

De afscheiding van de roze- beige maskerband met de grijs – beige schedel en nek is niet geheel scherp. Tijdens de keuring dient men hier rekening mee te houden. De afscheiding tussen het masker en deze maskerband dient echter regelmatig te verlopen. De witborstrietvink is van nature een bodemvogel, zodat het gedrag in de tentoonstellingskooi hier door beïnvloed wordt. Ook met dit feit dient rekening gehouden te worden.Bij het beoordelen van de stiptekening op het vleugeldek dient aandacht aan de symmetrie en regelmaat van deze tekening besteed te worden. Niet symmetrische of onderbroken vleugeltekening dient dan ook bestraft te worden in de rubriek tekening.Over het geheel is de pop matter van kleur. De roze waas is minder sprekend. De stippen op de vleugels zijn kleiner / fijner. Bezit een meer zwarte borst met witte schubtekening.

 

© Foto van S. Flapper

© Foto van S. Flapper