Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines
Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Vuurstaart Amadine

NL: Vuurstaart Amadine; W: Emblema bella; EN: Beautiful firetail; D: Feuerschwanz Amadine; F: Diamant à queue de feu

Beschrijving

De Vuurstaart Amadine is ook in Australië zeldzaam geworden. Ze komen nog wel voor in graslanden met dichte bossages aan de randen, waar ze meestal in paren of in kleine groepjes gezien worden.

Een aantal liefhebbers is daar bezig te proberen door kweek in gevangenschap de soort te behouden. Ondanks dat de Vuurstaart Amadine bijzonder moelijk te houden blijkt, is er toch wat vooruitgang geboekt, het blijkt mogelijk ook deze soort in gevangenschap te kweken.

Eén factor blijkt de voeding te zijn, Vuurstaarten zijn zeer selectieve eters van alleen daar inheemse planten en een aantal graszaden, waaronder het zeer fijne zaad van de Panicum maximum, ook wel Guinea-gras genoemd (zie foto rechts).

Noot: misschien kunnen we als liefhebbers van verwante soorten hier ook ons voordeel mee doen. Panicum komt ook in Afrika voor en wordt ook onder de naam Panicum in Nederland verkocht.

Een ander punt is dat de Vuurstaart Amadine nogal snel gestressed lijkt in gevangenchap. Alleen in grote, goed beplante volières worden resulaten behaald.

Tijdens de kweek zijn ze ronduit agressief, ook naar soortgenoten. Ze bouwen (uiteraard) van gras een horizontaal nestje, een beetje in de vorm van onze eendenkorf en de pop legt meestal rond de 5 eitjes. Na zo'n 13 dagen broeden (door man en pop afwisselend) komen de jongen uit en deze vliegen weer drie weken later uit.

In Nederland zijn ons geen broedresultaten bekend.

Tekst: Ton Koek


Standaardeisen
Vuurstaart AmadineWildkleur

Kop, keel en nek:
Bovenkop: Olijfbruin, met zwartbruine golftekening.
Teugel en voorhoofdband: Zwart.
Oorstreek: Licht olijfbruin. Bij de man iets minder uitgebreid dan bij de pop.
Kin en keel: Licht grijsachtig olijfbruin, met fijne zwartbruine golftekening.
Rug en vleugeltekening:
Mantel, rug en vleugeldekveren: Licht olijfbruin, met een fijne zwartbruine golftekening.
Vleugelpennen: Olijfbruin, iets donkerder dan de rug, met een zwartbruine golftekening.
Borst, buik en flanken: Licht grijsachtig olijfbruin.
Anaalstreek en onderstaartdekveren: Zwart. De pop mist de zwarte kleur van de aarsbevedering en toont hier de kleur en tekening van de buik.
Stuit en bovenstaartdekveren: Vuurrood.
Staartpennen: Bruin, met een fijne zwarte golftekening. Aan het uiteinde zijn de staartpennen zwart en missen de golftekening.
Ogen: Donkerbruin, een lichtere kleur is toegestaan. Rondom de ogen is een lichtblauwe ring van washuid aanwezig.
Snavel: Rood.
Poten: Hoornkleurig.
Nagels: Hoornkleurig.

 


 

 

 

Vuurstaart Amadine

Vuurstaart Amadine

Foto's geplaatst met toestemming van Stuart Harris, website http://photogallery.canberrabirds.org.au/