Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines
Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Witoormaskeramadine

NL: Witoormaskeramadine; W: Poephila personata leucotis; EN: White-eared Masked Grassfinch; D: Weißohr Maskenamadine; F: Diamant á masque oreillons blanc

Beschrijving

De Witoormaskeramadine is een ondersoort van de Maskeramadine, het is een uiterst zeldzame vogel in Europa, ze zijn er nog maar mondjesmaat. En ze zijn ook vrij prijzig. De basis is ook vrij smal want ze zijn afkomstig van maar 3 geïmporteerde koppels die ineens ergens halverwege de jaren 80 in Nederland opdoken.

Het is een vogel met t.o.v. de gewone Maskeramadine relatief koude lichaamskleur en zoals de naam al doet vermoeden is de wang/oorstreek wat wittig. Ook is de snavel wat lichter geel dan bij de reguliere Maskeramadine.

Tekst: Hans van de Weerdhof


Standaardeisen


Wildkleur

Klassenummer: 291.004

Kop, keel en nek:
Masker: Zwart.
Bovenschedel en nek: bruin.
Wangen: Wit.
Keel: Bruin, iets lichter dan de kop.
Rug- en vleugeltekening: Mantel, rug en vleugeldekveren: Bruin, vrij koud van kleur.
Vleugelpennen: Bruin, vrij koud van kleur, aan de toppen iets donkerder.
Borst,flanken, buik: Lichtbruin, met een rozige gloed. Richting poten wordt de kleur lichter, tot crème ter hoogte van de broektekening.
Stuit en bovenstaartdekveren: Wit.
Broektekening: Zwart. De buikkleur is direkt voor de broektekening wat lichter van kleur.
Onderbuik en anaalstreek: Crème-wit.
Onderstaartdekveren: Wit.
Staart: Zwart.
Ogen: Donkerbruin, een lichtere kleur is toegestaan.
Snavel: Geel, iets lichter dan de nominaat vorm.
Poten: Rood.
Nagels: Hoornkleurig.

a). Algemeen:
In de kleur- en tekeningbeschrijving van de standaard van de witoor maskeramadine is alleen de wildkleur opgenomen.
b). Tekening:
Masker: Het masker loopt langs de bovensnavel en buigt af, boven langs het oog, om vanuit de achterkant van het oog, langs de ondersnavel te eindigen in een kleine bef, welke het laagste punt op de keel heeft. De afscheiding van het masker is scherp en regelmatig. Bij de pop loopt de achterste punt van het masker via een denkbeeldige lijn door het oog en bij de man juist achter het oog. Wangvlek: De wangvlek is ovaal van vorm. De wangvlek wordt aan de voorzijde begrensd door het masker, om vervolgens minimaal uit te lopen onder langs de bef. Aan de achterzijde is de afscheiding van de wang met de hals regelmatig en gaat min of meer geleidelijk over in de hals.

Broektekening: De scherp afgetekende broektekening loopt door over de rug, als een band tussen de rug en de witte stuit. De broektekening loopt van pootinplant tot pootinplant en loopt bij de pootinplant uit in een punt. De broektekening wordt waargenomen als een driehoek, welke zichtbaar is vanaf de vleugelrand tot aan de pootinplant. De broektekening is aanmerkelijk breder dan bij de spitsstaartamadine en gordelgrasvink.

Witoor Masker Amadine wildkeur Witoor Masker Amadine wildkeur