Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines
Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines Speciaalclub Australische Prachtvinken & Papegaai Amadines is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Geelsnavel Spitsstaartamadine

Geelsnavel Spitsstaartamadine; W: Poephila acuticauda acuticauda; EN: Yellow-billed Long-tailed grassfinch; D: Gelbschnabelige Spitzschwanz Amadinen; F: Diamant a longue queue bec jaune

Mutaties

  • Bruin
  • Grijs
  • Isabel
  • Pastel
  • Donkerbuik
  • Bleeksnavel
  • Wit met zwarte tekening
  • Crème-ino
  • Albino

Beschrijving

Wat voor de Roodsnavel geldt, is min of meer ook van toepassing op de Geelsnavel Spitsstaartamadine. De lichaamskleur echter heeft bij een Geelsnavel Spitsstaart geen paarsachtige gloed maar een rossige gloed. De algehele lichaamskleur van een Geelsnavel is wat fletser dan die van een Roodsnavel.

De snavelkleur is niet zo geel als die van een Maskeramadine, maar die is bij een Geelsnavel wat meer okergeel. Een oranje snavelkleur is echter fout.

Geelsnavel Spitsstaarten zien we op de tentoonstellingen veel minder dan Roodsnavels, waar dat door komt weet ik niet, want de Geelsnavel voldoet vaak toch wel wat gemakkelijker aan de standaard dan de Roodsnavel. Wat ook vaak opvalt: de Geelsnavel is ietsje smaller van bouw, maar heeft wel vaak veel langere verlengde staartpennen dan een Roodsnavel.

Zoals gezegd is de Geelsnavel de nominaatvorm van de Spitsstaartamadine, de Poephila acuticauda acuticauda, het is dus geen mutant, ook geen natuurlijke mutant, want als het een mutant zou zijn dan hadden de poten ook geel of oranjegeel moeten zijn en die zijn net zo vleeskleurig rood als bij de Roodsnavel.

Tekst: Hans van de Weerdhof


Standaardeisen

Klassenummer 10.001.003

Kop, keel en nek:
Voorhoofd, kruin en wangstreek: Koud zilvergrijs.
Achterkop en nek: Koud blauwachtig grijs (in de nek zijn de mannen iets lichter en warmer bruin dan de poppen).
Teugels en bef: Intens zwart.
Rug- en vleugeltekening:
Mantel: Koud bruin.
Rug en vleugeldekveren: Koud bruingrijs.
Vleugelpennen: Koud bruin, met lichtere buitenvlag.
Borst, flanken, buik: Lichtbruin, met een lichte wijnrode gloed.
Stuit en bovenstaartdekveren: Wit.
Broektekening: Zwart.
Staart: Zwart.
Onderstaartdekveren: Crèmekleurig. Deze kleur gaat rond de aarsstreek over in de buikkleur en vormt één veerveld vanaf de achterkant van de broektekening.
Ogen: Donkerbruin, een lichtere kleur is toegestaan.
Snavel: Okergeel.
Poten: Lichtrood.

Nagels: Lichtrood vleeskleurig


© Henk de Vos


© Foto van S. Flapper

© Foto van S. Flapper

 

Geelsnavel Spitstaart Amadine

 


Geelsnavel Spitstaart Amadine